Hastane duvarları kitap açtı
Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde başlatılan “Oku Projesi” kapsamında hasta yakınları için hastane koridorlarında bulunan duvarlara 30 adet kitaplık yapıldı.
Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde “Oku Projesi” başlatıldı. Proje kapsamında hasta yakınlarının hastanede geçirdikleri bekleme süresini daha faydalı değerlendirmeleri için Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları hastaneleri koridorlarına “Oku” şeklinde 30 ayrı kitaplık yapıldı. Türkçe ve Kürtçe kitapların yer aldığı kitaplıklar büyük beğeni toplarken, projenin kentteki bütün hastanelerde hayata geçirilmesi planlanıyor.
“PROJE ÇOK SEVİLDİ”
Kitaplıkları inceleyen hasta yakınlarından Mehmet Sarıdağ, projeyi beğendiklerini ifade etti. Sarıdağ, “İyi bir proje. İnsanlarken beklerken ne okumak istiyorsa okuyacak. Yeni bilgiler öğrenecek. İyi bir şey bu. Hastamızı bekliyoruz şimdi burada. Beklerken hem zaman geçiyor hem de bilgi sahibi oluyoruz” dedi.
Hastalarının yoğun bakımda yattığını ifade eden hasta yakını Ali Şahin, projenin can sıkıntısı gidermek ve bilgilenmek için çok güzel olduğunu anlatarak, yaygınlaşmasını istediklerini kaydetti.
“TÜM HASTANELERE YAYMAK İSTİYORUZ”
Yaklaşık 15 ay önce Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma ile Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları hastanelerinin birleşmesinden sonra sağlığı biyo-psiko-sosyal tam bir iyilik hali olarak gördüklerinin vurgulayan Oku Projesi Koordinatörü ve Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzman Dr. Muhammet Asena ise, “Biyolojik yönden hemşire ve doktor arkadaşlarımız gerekli tıbbi hizmeti zaten vermektedir. Ama bu işin bir de psiko-sosyal ayağı var. Bu açıdan sosyal verimlilik projeleri kapsamında İl Müftülüğü ile birlikte yaklaşık bir ay önce başlatılan okuma seferberliğini ne şekilde başlatırız diye düşünürken hastanelerimizde şuanda Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma ve ona bağlı Kadın Doğum ve Çocuk Klinikleri aynı zamanda bağlar Semt Polikliniğimizde okuma projesinin bir adımını atalım dedik. Bu üç birimimizde okuma projemizi başlattık. Özellikle hastanemizin yoğun olan kısımlarında okuma seferberliğini başlattık aynı zamanda daha önce servislerimizde kütüphane haline getirdiğimiz, çocuklarımızın rahatlıkla kitaplarını okuyabileceği bir projemiz daha vardı. Ama daha eğitimli okuma aşkıyla yanan bir Diyarbakır arzumuz hat safada ve bu da bir ilk adım olacak. Kısmet olursa bunu tüm Diyarbakır’daki hastanelerimize yaymak isteriz” diye konuştu.
“KİTAPLIKLAR ‘OKU’ ŞEKLİNDE DİZAYN EDİLDİ”
Kitaplıkları “Oku” şeklinde dizayn ettiklerini ifade eden Asena, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Benim aklıma geldi ilk emir ‘ikra’dan gelen okudan gelen bir kitaplık şeklinde tasarlanabilir mi diye daha sonra bu işin teknik boyutunu arkadaşlarla konuştuk. Onlar da olabileceğini söylediler. Şuan beklediğimizden çok daha mutluyuz. Çünkü hem kitaplığımız hem de kitaplarımız halkımız tarafından rağbet görüyor. Uzun süre beklediklerinde farklı şeylerle uğraşıyorlardı burada en az bir iki saat bekledikleri zaman en azından okuyabilecekleri hem dini hem de sağlık açısından kitaplar var. Sadece Türkçe değil aynı zamanda Kürtçe kaynaklarımız da var. Şuanda ağırlıklı olarak Diyanet Yayınları mevcut. Bundan sonra diğer sivil toplum örgütleriyle de iletişim haline geçerek kitap daracığımızı daha fazla hale getireceğiz.”
(Ejder Ediz Işık – Emrah Kızıl / İHA)